1

Turniej Rycerski

 
Ekspozycja


Cennik


Panorama zamku

 

 


LIW CASTLE
HISTORY AND NOWADAYS

Zamek w Liwie (i nie tylko) oczami i soczewkami Michała Kurca

 


www.mazovia.pl



www.wegrowliwiec.pl


III Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie

Wyniki Konkursu

W dniu 18.06.2016 r. odbyły się prezentacje konkursowe organizowane w ramach Międzynarodowego Turnieju Smaków na Zamku w Liwie.

Prezentacje konkursowe oceniała Komisja w składzie:
1/ Joanna Jakubiuk – Przewodnicząca JURY
2/ Izabela Stelmańska – Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego – Wicedyrektor Departamentu Kultury, Promocji i Turystyki
3/ Iwona Majewska – Wicedyrektor Biura Mazowieckiej Regionalnej Organizacji Turystycznej
4/ Bożena Polak-Stojanova – Prezes Fundacji Mazowiecka Micha Szlachecka, Członek Konsorcjum Polskiej Organizacji Turystycznej „Polskie Szlaki Kulinarne”
5/ Elżbieta Tomczyk-Miczka – dziennikarka, autor projektu Małopolska Trasa Smakoszy, autorka 9 książek kulinarnych w tym nagrodzonej w czasie ostatnich targów książki „Opolski Byfyj”
6/ Małgorzata Jankowska-Buttitta – dziennikarka, blogerka (blogFrytyRity), autorka książki „Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur”
7/ Jacek Kwiatkowski – dziennikarz, obsługa medialna MROT

Do konkursu „Na najsmaczniejszą potrawę regionalną na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa - Wilno” zgłoszono 17 potraw.

Komisja Konkursowa przyznała:

I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko - Irena Zawadzka z Żulina za szynkę pieczoną na chrzanie

II miejsce - Ewa Mitowska z Seroczyna za karkówkę w ziołach z ziemniakami

III miejsce – Stowarzyszenie Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku przyszłości” z Sokołowa Podlaskiego za chołodziec litewski z „Pana Tadeusza”

Dwa Wyróżnienia:
- Elżbieta Królak z Łazisk za chrzan gotowany na maślance
- Stanisława Góral z Żulina za „Parzybrodę”

Do konkursu „GOŚCINIEC Z PODRÓŻY” - najlepszy regionalny podarunek kulinarny z podróży szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa - Wilno zgłoszono 16 kulinarnych upominków.

W tej kategorii konkursowej Komisja przyznała:

I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko  – Witold Kalinowski z Tchórznicy za nalewkę z kwiatu czarnego bzu „NAPÓJ JADŹWINGÓW”

II miejsce - Stowarzyszenie Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku przyszłości” z Sokołowa Podlaskiego za piróg

III miejsce - Jolanta Pitura z Gminy Dębe Wielkie za nalewkę żołędziową

oraz dwa Wyróżnienia:

- Marek Andrzejewski z Wilna za sękacza
- Cukiernia Babeczki z Sulejówka za cynamonowe suchary Marszałka

Pozostali uczestnicy otrzymują dyplomy za udział i nagrody rzeczowe:
- Danuta Zawadzka z Żulin
- Bar Bożena Sopińska z Węgrowa
- Krzysztof Sabak z Lalin
- Martyna Częścik z Żulina
- Tadeusz Spiczyński z Brzozowa
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim
- Liwianka Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Liwa
- Krystyna Wojewódzka ze Skibniewa
- Rada Rodziców przy Samorządowej Szkole Podstawowej im. Stefana Batorego w Liwie
-  Natalia Matczuk  z Liwa
– Smak Tradycji S.C. Białystok
– Halina Dusza z Liwa
– Firma Junakor z Milejczyc.

Ponadto Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski przyznała nagrodę specjalną, Kielich Wojciecha - Koło Emerytów Dobre.

NAGRODA DZIENNIKARZY

W ramach Międzynarodowego Turnieju Smaków na Zamku w Liwie nagrodę Dziennikarzy przyznała Komisja w składzie:
- Krystian Miczka - Otwarty Przewodnik Krajoznawczy
- Joanna Krzewińska -
- Przemysław Bociąga - Redaktor prowadzący „Restauracja”
- Albin Marciniak -
- Elżbieta Pawłowski - FOODandKITCHEN.pl
- Irina Kudriavcewa – Polskie Radio dla zagranicy
- Ewa Kubaczyk - Wiadomości Turystyczne
- Paulina Persa - PAP
- Barbara Tekieli

I miejsce oraz Kielich - Cukiernia Babeczki z Sulejówka za CYNAMONOWE SUCHARY MARSZAŁKA - nagroda przyznana za nawiązanie do historii miasta Sulejówka oraz osoby Marszałka Józefa Piłsudskiego. Zaproponowane ciasteczka są przygotowywane według oryginalnej receptury, były to ulubione ciasteczka Marszałka

ex equo

WYRÓŻNIENIE - Krystyna i Stefan Ambroziak z Sokołowa Podlaskiego za
MIÓD AKACJOWY W PLASTRZE DZIEWICZYM.

WYRÓŻNIENIE – Witold Kalinowski z Tchórznicy (gmina Sabnie) za NALEWKĘ Z KWIATU CZARNEGO BZU „NAPÓJ JAĆWINGÓW”

Ponadto dziennikarze przyznali

WYRÓŻNIENIE za estetykę i niekonwencjonalny sposób podania SERÓW DOJRZEWAJACYCH I WĘDZONYCH dla Pani Haliny Jadwigi Gontarz z Liwa (gmina Liw)


Organizatorzy III Międzynarodowego Turnieju Smaków na Szlaku WGL - Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski oraz Muzeum Zbrojownia na Zamku w Liwie serdecznie dziękują wszystkim osobom i instytucjom zaangażowanym w realizację tej imprezy:

Patronat Honorowy:

- Maria Koc Wicemarszałek Senatu RP
- Adam Struzik Marszałek Województwa Mazowieckiego
- Polska Organizacja Turystyczna
- Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna
- Mazowiecka Regionalna Organizacja Turystyczna

Sponsorzy:

- Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
- Fundusz Składkowy Ubezpieczenia Społecznego Rolników
- Powiat Węgrów
- Związek Międzygminny Wodociągów i Kanalizacji Wiejskich w Węgrowie

Współorganizatorzy:

- Miasto Węgrów
- Muzeum Ziemi Mińskiej
- LGD Puszcza Białowieska
- LGD Bądźmy razem
- LGD Ziemi Siedleckiej
- LGD Bugu
- LGD Brama na Podlasie
- LGD Szlak Tatarski

Patron Medialny:

 „Tygodnik Siedlecki”

Współpraca medialna:

- Kraina Bugu
- Katolickie Radio Podlasie
-  portal  Podlasie 24.pl
- „Radio Dla Ciebie”
- „Rynek Turystyczny”
- „Wiadomości Turystyczne”
- „Magazyn Świat”
-  Regionalna Gazeta Bezpłatnych Ogłoszeń „Ogłoszeniowa”


2006 - 2017 © Muzeum Zbrojownia na Zamku w Liwie  Wszelkie prawa zastrzeżone  Nota prawna  Polityka prywatności