Muzeum Zbrojownia na Zamku w Liwie
Sobota 9 lipca 2022r. godzina 11:00-20:00
Lipiec to doskonały miesiąc na rozpoczęcie pasjonujących wakacyjnych podróży, zwłaszcza jeśli kuszą nas one pięknymi aromatami, doskonałymi walorami smakowymi i zostały okraszone ciekawą historią. Dlatego wszystkich koneserów dobrej kuchni już dziś zapraszamy 9 lipca do Zamku w Liwie, gdzie liwska warownia odsłoni swoje kolejne kulinarne oblicze. Kulinaria regionalne i historyczne na Zamku w Liwie nie są czymś nowym, jednakże tym razem zostaną zaprezentowane w nowym wydaniu i po raz pierwszy pod nazwą „W zamkowej kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich”.
Podczas wydarzenia odbędą się liczne prezentacje, pokazy oraz warsztaty kulinarne. W tym roku na Festiwalu pojawi się również wątek ukraiński. Czym jest kuchnia ukraińska, co zrobić z „ruskimi pierogami”, na czym polega barszcz ukraiński i co łączy kuchnię polską i ukraińską opowiedzą zaproszeni goście – specjaliści związani z kuchnią historyczną i regionalną, w tym m.in. znany kucharz Łukasz Modelski – z wykształcenia historyk sztuki i kultury średniowiecza, z zawodu redaktor (m.in. wieloletni wiceszef „Twojego Stylu”). Autor reportaży historycznych i zbiorów wywiadów oraz książek dotyczących historii kuchni. Pisujący o winie i gastronomii felietonista, uczestnik wielu inicjatyw kulinarnych, związanych m.in. z próbą określenia kanonu polskiej kuchni. W radiowej Dwójce prowadzi „Drogę przez mąkę” - kultową audycję o związkach kuchni i literatury.
Ciekawostki z zamkowej kuchni zaskoczą zapewne niejednego smakosza, a zaproszeni goście uchylą rąbka tajemnicy dawnych receptur zarówno polskich jak i ukraińskich. Na imprezie na pewno nie zabraknie muzyki, stoisk z regionalnymi przysmakami oraz warsztatów rękodzieła.
